Dorea Laan en Remi Caris

Wie wij zijn

Mentaal Klassikaal is opgericht door ons, Dorea (21) en Remi (21). Het idee ontstond vanuit de vraag: “Wat hebben wij gemist in onze middelbare schooltijd?” Ons antwoord: meer aandacht voor en kennis over mentale gezondheid en neurodiversiteit. Deze behoefte kwam voort uit de uitdagingen die wij zelf hebben ervaren, zowel op school als in de jeugdzorg. Na onze eindexamens besloten we het heft in eigen handen te nemen en ontwikkelden we zelf lessen rondom deze onderwerpen. Inmiddels is Mentaal Klassikaal uitgegroeid tot een bedrijf dat lespakketten en cursussen aanbiedt. Hieronder lees je meer over ons aanbod en onze persoonlijke motivatie.

Wat bieden we aan?

  • Voor scholen

    We bieden lespakketten aan, maar kunnen ook zelf lessen komen geven. Daarnaast kunnen we mentoren of zorgmedewerkers trainen.

  • Voor organisaties

    We geven cursussen over neurodiversiteit. In zorgorganisaties beantwoorden we de vraag: ‘hoe kunnen we er zijn voor neurodivergente jongeren?’ In andere organisaties ligt de focus op neurodiversiteit op de werkvloer. De inhoud is altijd gepersonaliseerd.

  • Voor jongeren

    Ben je benieuwd of wij ook op jouw school kunnen komen, of heb je een vraag over neurodiversiteit en mentale gezondheid? Je mag altijd contact met ons opnemen.

Remi’s ervaringen

Ik ben Remi Caris (die/diens). Ik heb zelf veel ervaring met jeugdhulp en passend onderwijs, en helaas niet altijd even goede. Sinds ik zeventien ben weet ik, na jaren van worstelen en zoeken, dat ik autistisch ben. Met die diagnose viel alles op zijn plek en begreep ik eindelijk waarom sommige dingen zo lastig voor me zijn, maar aan de andere kant vond ik het ook ingewikkeld. Het beeld dat ik kende van autisme was namelijk totaal niet iets waar ik me in herkende. Na veel te hebben gelezen, kwam ik erachter dat dit vooral de stereotypes waren, en dat autisme zich op veel meer manieren kan uiten. Ik leerde langzaam dat er niet per se iets mis met me was, maar dat ik vooral anders ben. Ondertussen had ik echter al wel veel mentale problemen ontwikkeld, omdat ik daarvoor nooit rekening had kunnen houden met mijn autisme. Ook nadat ik dit wist bleef ik er nog een tijd last van houden. Gelukkig gaat het nu goed met me, maar ik denk dat veel problemen voorkomen hadden kunnen worden als ik het eerder had geweten. Voor die vroegere herkenning is meer kennis nodig: op scholen, zowel bij leerlingen als medewerkers, en in de jeugdzorg. Het overdragen van die kennis, zodat andere neurodivergente jongeren het wat makkelijker hebben dan ik, is mijn belangrijkste reden geweest om Mentaal Klassikaal te beginnen.

Dorea’s ervaringen

Ik ben Dorea Laan (zij/haar) en ik studeer Psychologie aan de Universiteit van Leiden. Sinds ik in schoolsystemen zit, heb ik eigenlijk al problemen om mezelf ertoe te verhouden. De lesstof sloot bijvoorbeeld vaak niet aan, wat me erg frustreerde, maar ik kon me ook compleet verliezen in het idee alles goed te moeten doen. Op school wisten ze vaak niet zo goed hoe ze me hierbij konden helpen. Toen ik bij psychologen kwam, merkte ik dat er ofwel vastgehouden werd aan de DSM (het medische model), of dat alle ‘labels’ juist compleet losgelaten werden. Ik had echter wel behoefte aan een kader voor mijn ervaringen, maar dan vanuit een andere bril. Leren over neurodiversiteit en neurodivergentie heeft me daarom veel handvatten gegeven om mezelf te begrijpen. Dat komt vooral omdat het een neutraal perspectief is, dat zowel de positieve als negatieve kenmerken van verschillende manieren van denken, voelen en doen belicht. Ik gun het leerlingen dat zij dit eerder dan ik ervaren, maar ook school- en jeugdhulpmedewerkers dat ze jongeren beter kunnen helpen. Ik hoop heel erg dat ik daar met Mentaal Klassikaal een beetje aan kan bijdragen!