Projectdag

Op deze pagina vind je een globaal overzicht van onderwerpen die aan bod kunnen komen op een projectdag. De precieze inhoud stemmen we af op de wensen van de school.

  • Hieronder vind je vijf onderwerpen: samen kunnen ze gecombineerd worden tot een programma voor een projectdag. Wij, Remi en Dorea, kunnen de projectdag zelf komen geven. Maar we kunnen ook de materialen leveren voor een docent. In dat geval krijg je naast de PowerPoints een uitgebreide lesbrief waar alle informatie instaat die je nodig hebt. Ook leveren wij alle benodigde materialen.

    De inhoud is tot stand gekomen door wetenschappelijke bronnen te combineren met ervaringskennis. Dat laatste vinden wij een erg belangrijk onderdeel. Op verschillende plekken hebben bij onze eigen ervaringen en die van anderen verwerkt, omdat wij vinden dat je het meeste leert van de mensen die het zelf hebben meegemaakt.

    Verder bevat elke les interactieve onderdelen die de leerlingen ofwel laat kennismaken met nieuwe onderwerpen, ofwel ze de zojuist opgedane kennis laat toepassen. Denk hierbij aan een memoryspel, een quiz, een bordspel, stellingen en groepsopdrachten.

    Benieuwd naar hoe de dia’s eruitzien? Bovenaan deze pagina vind je er uit elke les één als voorbeeld.

  • Dit is een inleiding over stress, met als doel om het gesprek te openen over stress in de klas, om helder te maken wat stress is en hoe het ontstaat, en om de leerlingen deze kennis toe te laten passen op (hun eigen) schoolstress.

  • Het doel is om het gesprek met leerlingen te openen over mentale (on)gezondheid en om erachter te komen wanneer je mentaal gezond bent en wanneer niet. Het grootste deel van dit onderwerp wordt besproken aan de hand van stellingen. Daarnaast komen ook verschillende hulpbronnen aan bod.

  • Coping is hoe je omgaat met een lastige situatie: de focus van dit onderdeel. Maar emoties en sociale steun komen ook aan bod. Het doel hiervan is om jongeren meer te leren over de functie van emoties, hoe ze verschillende emoties kunnen herkennen en vooral hoe ze vervolgens met die emoties kunnen omgaan.

  • Neurodiversiteit is een parapluterm voor de verschillen die er zijn in onze breinen. Er zijn verschillende vormen van neurodivergentie: als je brein afwijkt van de norm. Dit is het meest uitgebreide onderwerp: je kunt hier al twee tot drie uur mee vullen. Eerst is er een introductie van de begrippen neurodiversiteit en neurodivergentie en gaan we het hebben over ADHD en dyscalculie. Vervolgens gaat het over autisme en hoogbegaafdheid: hier zullen onze ervaringen ook vooral aan bod komen als wij als gastdocent komen. Het hoofddoel is dat leerlingen anders leren kijken naar hun verschillende breinen; namelijk met meer acceptatie en begrip. Ook kunnen ze deze verschillen na de les beter herkennen bij zichzelf en bij hun klasgenoten.

  • De prijs is afhankelijk van verschillende factoren: de hoeveelheid onderwerpen en hoeveelheid leerlingen, en de afspraken over het gebruik binnen de school. Die stemmen we daarom af in overleg. We rekenen geen btw.

Contact

Geïnteresseerd in een van onze lespakketten? Neem vooral contact met ons op via dit formulier, of via info@mentaalklassikaal.com. Het eerste kennismakingsgesprek is gratis.

Je kunt ons ook vinden op Instagram en LinkedIn: